Vboi

20 november 2019Magische momenten op VBOI congres

Veilige zorg en techniek, daar mag niets geheimzinnigs aan zijn, zou je denken. Toch was het jaarlijks VBOI congres gevuld met mystiek. Gelukkig blijkt Veilige zorg en techniek goed samen te gaan en zeker niet ondoorgrondelijk. Een terugblik op een bijeenkomst, door dagvoorzitter Hans Kazan mooi samengevat: “Een leuke club mensen, geïnteresseerd in elkaar en in elkaars werk en waarbij het er niet om gaat wat je doet, maar hoe je het doet.”

De ontvangst was geheel in VBOI stijl: informeel, informatief en ruim aandacht voor de inwendige mens. Het thema “Veilige zorg, zo doet techniek dat” werd door Hans Kazan geïntroduceerd met de woorden: “In de techniek moet je scherp, oplettend en intelligent zijn”. Vervolgens testte hij de aanwezigen door hen wat bewegingsoefeningen te laten doen. Voor de meesten zonder succes, waarna de goochelaar hen voorhield: “Als je in de knoop zit, ben je een sukkel”.

VBOI voorzitter Jan Martien Touw verwelkomde zijn “Vrienden van de VBOI” en vooral ook VBOI-Zorglid Leger des Heils, gastlocatie voor dit congres. Met het vertrouwde video Jaarjournaal volgde de verantwoording en verslag van de kascontrole, die er volgens Johan Haak “allemachtig goed” uit ziet. Jan Martien benoemde ook de vacature in het bestuur die door het vertrek van Martijn Ruyg  als bestuurslid ontstaat. Jan Martien haalde ‘als een goede tovenaarsleerling’ verschillende cadeaus achter de coulissen vandaan.

Het Leger Des Heils deed de aftrap bij de presentaties. Janny Deemter is locatieverantwoordelijke voor het enige hotel en congrescentrum van het Leger des Heils. “Hier geven wij jaarlijks 100 mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een kans om structuur en dagritme te krijgen. Dit samen met het vaste personeel en zonder onderscheid.” Volgens Bram Abbés, manager huisvesting en faciliteiten management, wil het Leger des Heils er nadrukkelijk zijn voor mensen die tussen wal en schip vallen. Het motto van deze hotellocatie is ‘50/50 together were one’.

Een intermezzo door Hans Kazan, goochelend met kaartspel, sinaasappel en een “Zelfstandig denkende vrouw” vormt de overgang naar de workshops. Deze workshops bleken vooral informatief. Zo leerde Zorginstelling De Zellingen ons, in samenwerking met CAG / ATECA, dat de aanwezigheid van Legionella geen vicieuze cirkel hoeft te zijn. Het Radboud UMC en Applicom hield ons voor dat het, tijdens de uitvoering van brandveiligheidsvoorzieningen foto’s maken, zorgt voor een goede verantwoording naar de controlerende instanties. GGZ Oost Brabant en Strukton lieten ons zien hoe techniek veilig werkt. Veel momenten van herkenbaarheid, maar ook evenzovele leermomenten.

In een presentatie door kwaliteitsmanager Gerard Gerritsen gaf het Rijnstate Ziekenhuis inzicht in de ‘Borging van veiligheid binnen de zorg'. Verschillende facetten van veiligheid, kwaliteit en stickerbeleid kwamen in hun samenhang naar voren. Gerard maakte duidelijk dat risicomanagement in de techniek een harde en een zachte kant kent. Dat de dagvoorzitter ook een zachte kant heeft, toonde hij in zijn laatste magische moment. Hij liet de zaal mee dromen over een berengezin met koude voeten. En ook hier was weer niets wat het lijkt.

In de laatste presentatie werd de zaal weer met beide benen op de grond gezet. Smart Digital Operations (SDO) stelde de vraag of de digitale veiligheid binnen de afdeling Techniek op orde is. Vervolgens werd de illustere wereld van digitale hackers en cybersecurity betreden. Het Dark web en de werkwijze van de hacker en de gevaren daarin voor de kantoornetwerk omgeving bleek een kinderspel. “De helft van alle bedrijven is op dit moment gehackt”, vertelde SDO. “We kunnen onszelf beveiligen door technologie, beleid en organisatie. En vooral door een awareness cultuur. Ben jezelf bewust!”

Alle magie ten spijt vertelde Jan Martien in zijn slotwoord vooral ook door de locatie geïnspireerd te zijn. “Ik ga kijken of wij als ziekenhuis iets kunnen met de mooie 50/50 doelstelling”. Nog een laatste rondje over de beurs met in de hand een alcoholvrij drankje en een laatste hapje. Doorgezaagd met het thema, maar gelukkig niet doorgezaagd door de goochelaar. De VBOI kan terugblikken op een mooi congres met de slotzin van dagvoorzitter Hans Kazan: “Het gaat er niet om wat je doet, maar hoe je het doet!”

Naar overzicht